Suprafata

 • Suprafata judetului este de 6.215  km2. 

 

Relieful

 • Zona de munti si dealuri inalte, Muntii Maramuresului (Vf. Toroioaga-1930m)  la nord si est, Muntii Rodnei (Vf.Pietrosul-2302m) si Muntii Tiblesului (Vf.Tibles-1835m) spre Bistrita Nasaud, Muntii Lapusului (1000m) spre Targu Lapus si jud. Cluj, Muntii Ignisului (Vf. Ignis- 1307m) spre Satu Mare iar Muntii Gutaiului (Vf. Pleasca Mare 1291m) in interiorul judetului.

Bazinele hidro - cursuri de apa

 • Bazine hidro: Bazinul superior al Tisei (rau de granita cu Ukraina) cu afluentii Viseu si Iza.Bazinul Lapusului in totalitate, pana la varsarea in Somes. Lacul Firiza pe valea Firizei, lacul Nistru, lacul Sasar pe valea Sasarului, Amenajarile Piscicole ale Lapusului.

  Cursurile de apa
  brazdeaza ca un paienjenis, de la Tisa cu afluentii sai: Viseu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara, Ieud, Botiza), ce taie depresiunea printr-o vale larga marginita de terase, la Somesul din sud, cu afluentii: Lapus, Barsau, precum si izvoarele cu apa minerala: Borsa, Craciunesti, Breb, Botiza. Hidrografia este intregita de lacuri naturale glaciare situate in muntii Rodnei si Gutaiului, de cele cu sare de la Ocna Sugatag si Costiui, precum si de amenajarile de la Stramtori-Firiza, cu circa 18 milioane mc apa pentru alimentarea municipiului Baia Mare, si de cele de la Runcu-Brazi-Firiza proiectate pentru 30 milioane mc apa care vor fi sursa de aprovizionare pentru zonele Baia mare si Sighetu Marmatiei. 

  Arii protejate 

 • Judetul Maramures are un patrimoniu natural deosebit de valoros care cuprinde 35 de arii naturale protejate, din care un parc national-Parcul National Muntii Rodnei-Rezervatie a Biosferei, precum si un parc natural - Parcul Natural Muntii Maramuresului. Declararea, prin H.G. 2151/2004, a Muntilor Maramuresului ca Parc Natural, a determinat situarea judetului Maramures pe locul 2 in plan national, ca suprafata a ariilor naturale protejate. Judetul Maramures are o retea hidrografica de peste 3100 km, care se inscrie in bazinele hidrografice ale Somesului, Tisei si in mai mica masura in cele ale Bistritei si Prutului, cursurile de apa si baltile ocupand o suprafata de 5.650 ha (4,12 % din suprafata judetului).

  Maramuresul se bucura de un peisaj unic. Munti inalti, dealuri inverzite, rauri mai largi sau mai inguste, lacuri, paduri, pasuni, toate alcatuiesc una din cele mai frumoase regiuni ale Romaniei. Situat in nordul tarii, Judetul Maramures se intinde pe o suprafata de 6304 km patrati invecinandu-se cu Ucraina si cu judetele Suceava, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Satu Mare.

 

Obiceiuri

 • Viața la țară în Maramureș este orânduită în mare parte după muncile câmpului și după marile sărbatori creștine. Începutul de an e animat de sumedenia de obiceiuri de Anul Nou și Bobotează. Primăvara este dedicată obiceiurilor de cinstire a primului gospodar ieșit la arat (Tânjaua de pe Mara, Udătoriul din Șurdești) și marii sărbători a Paștelui.

 

 • Vara, maramuresenii petrec la sarbatori ale cositului, respectând obiceiurile de Sânziene și tradițiile legate de ziua Sfintei Marii și de zilele sfinților. Toamna, în timp ce se bucură de bogăția recoltei, oamenii se adună la jocuri ale satului, unde pe muzica ceterașilor, flacăii mai tineri joacă patimaș fetele, iar bătrânii se cinstec cu un pahar de horincă. Asta până la Lăsatul Secului, care marchează începutul pregătirilor pentru Crăciun, sărbătoarea cea mai frumoasă de peste an, când văile Maramureșului răsună de glasurile colindătorilor.

Creasta Cocosului

 

 

 

 

 

 

Principalele atractii turistice din judetul Maramures

 • Manastirile Barsana, Peri-Sapanta, Sf. Ana, Dragomiresti, Rohia, Habra;

 • Judetul Maramures are portile deschise pentru turistii care doresc sa cunoasca originalitatea culturii populare prin muzeele din Baia Mare si Sighetu Marmatiei; prin cele peste 200 de monumente de arhitectura populara de la Borsa, Izvoarele si Mogosa.
   Extrem de originale sunt satele situate pe vaile Izei, Marei, Viseului si Tisei care formeaza un adevarat muzeu in aer liber.
   Unic in lume este Cimitirul Vesel din satul Sapanta.

Muzee - monumente istorice si arhitectura

 • In acest judet se gasesc 8 muzee, 67 de locuri si monumente istorice, 363 monumente de arhitectura si 13 zone istorice situate in orase si sate.

Peisaje pitoresti

 • Judetul Maramures este caracterizat printr-o varietate de peisaje:
  munti (Muntii Rodnei, Maramuresului, lantul vulcanic Ignis-Gutai-Tibles);
  podisuri (Podisul Somesan);
  dealuri (Dealurile Vestice, Subcarpatii Transilvaniei);
  depresiuni (Depresiunea Maramuresului);
  rauri (Tisa, Viseu, Iza, Lapus, Somes);
  lacuri (Albastru, Morarenilor, Vinderel).

 • Locurile pitoresti, aflate langa orasul Baia Sprie sunt vizitate de turisti datorita frumusetii lacului de acumulare de la Firiza.

Cimitirul vesel din Sapanta

Populatia

 

 • Populatia este alcatuita din romani 81%, maghiari 10,5 %, ucraineni 6,8 %, rromi 1,3 %, germani 0,6 % si alte nationalitati. Din suprafata de 6.215 kmp a judetului, zona montana ocupa 43 %, cu Muntii Rodna si Masivul Pietrosul - cel mai inalt din Carpatii Orientali - si zona vulcanica cu Muntii Gutai si Tibles; 30 % din suprafata sunt dealuri si platouri iar 27 % sunt ocupate de depresiuni, lunci si terase.

 • In mijlocul Maramuresului, a Muntilor Rodnei, Gutai si Tibles se gaseste Depresiunea Maramuresului, cea mai mare din Romania 75 km lungime si 20 km latime. Pe crestele muntilor iarna domneste pana in lunile mai-iunie.

Vecinii

 • Se invecineaza cu judetele: Suceava in est, Bistrita Nasaud, Cluj si Salaj in sud, Satu Mare in vest, Ucraina in nord

 

Clima

 • Clima este diferentiata, in functie de diversitatea formelor de relief, temperat continentala, cu vanturi din directia sud-vest si sud-est; 275 de zile dintr-un an au valori pozitive de temperatura; precipitatiile atmosferice sunt printre cele mai ridicate din tara, circa 70% din zonele judetului primesc intre 900-1000 mm precipitatii pe an.

Cultura si traditia

 

 

 •  Sărbătorile creștine, ținute cu sfințenie, prin post și rugăciune, se împletesc aici cu ritualuri și credințe populare: obiceiuri de găsire a ursitului, de alungat duhuri rele, obiceiuri pentru a avea recoltă bogată și căsnicie trainică și altele atâtea și atâtea, creând o lume fascinantă și miraculoasă. Iar când toate acestea se îmbină și cu buna dispoziție, cu jocul și „horitul”, spectacolul pentru oaspeții din alte colțuri de lume este desăvârșit, în orice anotimp ar sosi.

 

 

 

 • Pe lângă sărbătorile rurale, în Maramureș, au inceput să capete “tradiție” și evenimente culturale moderne. Festivalul de Teatru Atelier, s-a aflat în luna iunie 2009, la a treia ediție desfășurată în Baia Mare. Diferite localități din județ găzduiesc tabere de pictură, sculptură și fotografie.

  În Maramureș, există apoi o multitidine de muzee, concentrate mai ales în jurul celor două municipii: Baia Mare, reședința județului și Sighetu Marmației, vechea capitală a Maramureșului.

Castelul Teleki 

 • Muzeul de Mineralogie Baia Mare găzduiește o spectaculoasă colecție de minerale, unele unicat în lume. Atât în Baia Mare, cât și în Sighet, există un muzeu dedicat arhitecturii tradiționale. Dacă doriți să vă întregiți informațiile despre vechile ocupații maramureșene, mobilierul țărănesc, portul, ceramica și multe altele, vizitați muzeele de etnografie din cele două orașe. Despre trecutul Băii Mari și al locațiilor învecinate vă va vorbi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, iar despre patrimoniul artistic al municipiului, Muzeul de Artă, ambele aflate în reședința județului. 

  Inchisoarea de la Sighet

 • În Sighetu Marmației, o celebră închisoare politică a fost transformată în Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței. Tot în Sighet, casa în care s-a născut Elie Wiesel, laureat al Premiul Nobel pentru Pace, a devenit atât casă memorială cât și un muzeu al culturii evreiești.

Case memoriale

 • De asemenea, veți întâlni la tot pasul case memoriale, precum și alte lăcaşuri de cultură.

 

 

 

 

 

 

 

Alte atractii de vizitat

 • Caracteristic acestui judet sunt resursele hidrominerale (peste 100 de izvoare), in special langa Baia Borsa, Viseul de Sus, Baiut si Poiana Botizii.
   Judetul Maramures are 62 de terenuri de vanatoare cu o suprafata de 587.000 ha.
   Deasemenea se mai afla si opt rezervatii naturale.
   Judetul este bogat in elemente etnografice si folclorice.
   Arta populara este conservata intr-o forma specifica acestei zone: case si porti din lemn, unelte, ceramica, biserici de lemn-unice in lume, obiceiuri populare.

Mocanita

 

 

 

 

 

 

 

Asezare geografica

 • Judetul Maramures, situat la granita nordica a Romaniei cu Ucraina, cuprinde vechile pamanturi ale Maramuresului, Chioarul, Lapus si Depresiunea Baia Mare. Datorita bogatiilor in aur, argint, plumb, zinc, sare, pasuni intinse, paduri si terenuri agricole, fauna si flora, au facut ca acest judet sa fie locuit cu mii de ani in urma.

Resedinta

 • Resedinta de judet este municipiul Baia Mare.

 • Abrevierea judetului este MM.

 • Judetul este compus din:

2 Municipii

 • Baia Mare, Sighetul Marmatiei;

11 Orase

 • Baia Sprie, Borsa, Cavnic, Dragomiresti, Salistea de Sus, Seini, Somcuta Mare, Ulmeni, Targu Lapus, Tautii Magheraus, Viseu de Sus;


63 Comune

 • Ardusat, Ariniş, Asuaju de Sus,

 • Băiţa de sub Codru, Băiuţ, Bârsana, Băseşti, Bicaz, Bistra, Bocicoiu Mare, Bogdan Vodă, Boiu Mare, Botiza, Budeşti,

 • Călineşti, Câmpulung la Tisa, Cerneşti, Cicârlău, Coaş, Coltău, Copalnic Mănăştur, Coroieni, Cupşeni

 • Deseşti, Dumbrăviţa

 • Fărcaşa

 • Gârdani, Giuleşti, Groşi, Groşii Ţibleşului

 • Ieud

 • Lăpuş, Leordina

 • Mireşu Mare, Moisei

 • Oarţa de Jos, Ocna Şugatag, Onceşti

 • Petrova, Poienile de sub Munte, Poienile Izei

 • Recea, Remetea Chioarului, Remeţi, Repedea, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Ruscova

 • Săcălăşeni, Săcel, Sălsig, Săpânţa, Sarasău, Satulung, Şieu, Şişeşti, Strâmtura, Suciu de Sus

 • Vadu Izei, Valea Chioarului, Vima Mică, Vişeu de Jos

Satele jud Maramures

 • Ardusat Arduzel Arieşu de Câmp Arieşu de Pădure Ariniş Aspra Asuaju de Jos Asuaju de Sus

 • Baba (Maramureş) Băile Borşa Băiţa (Maramureş) Băiţa de sub Codru Băiuţ Băseşti Bârgău Bârsana (Maramureş) Berbeşti (Maramureş) Berchez Berchezoaia Berinţa Bicaz (Maramureş) Bistra (Maramureş) Blidari (Maramureş) Bocicoel Bocicoiu Mare Bogdan Vodă (Maramureş) Boiereni Boiu Mare Bontăieni Borcut Botiza Bozânta Mare Bozânta Mică Breb Brebeni (Maramureş) Buciumi (Maramureş) Budeşti (Maramureş) Buşag Buteasa Buzeşti (Maramureş)

 • Călineşti (Maramureş) Cărbunari (Maramureş) Cărpiniş (Maramureş) Cătălina (Maramureş) Câmpulung la Tisa Cerneşti (Maramureş) Cetăţele Chechiş (Maramureş) Chelinţa Chiuzbaia Cicârlău Ciocotiş Ciolt Ciuta (Maramureş) Coaş Codru Butesii Coltău Colţirea Copalnic Copalnic-Deal Copalnic-Mănăştur Corneşti (Maramureş) Corni (Maramureş) Coroieni Coruia Costeni (Maramureş) Coştiui Crasna Vişeului Crăciuneşti Cufoaia Culcea Cupşeni Curtuiuşu Mare Curtuiuşu Mic

 • Dămăcuşeni Dăneşti (Maramureş) Dăneştii Chioarului Dealu Corbului Dealu Mare (Maramureş) Deseşti Dobricu Lăpuşului Drăghia Dumbrava (Maramureş) Dumbrăviţa (Maramureş) Duruşa

 • Fărcaşa Făureşti (Maramureş) Fânaţe (Maramureş) Fântânele (Maramureş) Fereşti (Maramureş) Fericea Fersig Finteuşu Mare Finteuşu Mic Firiza Frâncenii Boiului

 • Gârdani Giuleşti (Maramureş) Glod (Maramureş) Groape Groşi (Maramureş) Groşii Ţibleşului

 • Handalu Ilbei Hărniceşti Hideaga Hoteni Hovrila

 • Iadăra Iapa Ieud Ilba Inău (Maramureş) Izvoarele (Maramureş)

 • Întrerâuri Jugăstreni

 • Larga (Maramureş) Lazu Baciului Lăpuş (Maramureş) Lăpuşel Lăschia Leordina Libotin Lucăceşti (Maramureş) Lunca la Tisa

 • Mara Măgureni (Maramureş) Mănăstirea Mânău Merişor (Maramureş) Mesteacăn Mireşu Mare (Maramureş) Mocira Mogoşeşti (Maramureş) Moisei

 • Năneşti (Maramureş) Negreia Nistru

 • Oarţa de Jos Oarţa de Sus Ocna Şugatag Ocoliş (Maramureş) Odeşti Onceşti (Maramureş) Orţiţa

 • Peteritea Petrova Piatra (Maramureş) Plopiş (Maramureş) Poiana Botizii Poienile Izei Poienile de sub Munte Posta Preluca Nouă Preluca Veche Pribileşti Prislop (Maramureş)

 • Răzoare (Maramureş) Recea (Maramureş) Remecioara Remetea Chioarului Remeţi (Maramureş) Remeţi pe Someş Repedea (Maramureş) Rodina Rogoz (Maramureş) Rohia Româneşti (Maramureş) Rona de Jos Rona de Sus Rozavlea Rus (Maramureş) Ruscova Ruşor (Maramureş)

 • Sarasău Sat-Şugatag Satu Nou de Jos Satu Nou de Sus Satulung Săbişa Săcălăşeni Săcel (Maramureş) Sălişte (Maramureş) Sălniţa Sălsig Săpânţa Săsar Sârbi (Budeşti) Sârbi (Fărcaşa) Slătioara (Maramureş) Someş-Uileac Stejera Stoiceni Strâmbu-Băiuţ Strâmtura (Maramureş) Stremţ (Maramureş) Suciu de Jos Suciu de Sus

 • Şieu (Maramureş) Şindreşti Şişeşti Şugău Şurdeşti

 • Tămaia Tămăşeşti (Maramureş) Tăuţii de Sus Teceu Mic Tisa Tohat Trestia (Maramureş) Tulghieş Ţicău

 • Ulmoasa Unguraş Ungureni (Maramureş) Urmeniş (Maramureş)

 • Vad (Maramureş) Vadu Izei Valea Chioarului Valea Cufundoasă Valea Hotarului (Maramureş) Valea Neagră (Maramureş) Valea Stejarului Valea Vişeului Văleni (Maramureş) Vălenii Lăpuşului Vălenii Şomcutei Vărai Vicea Viile Apei Vima Mare Vima Mică Vişeu de Jos Vişeu de Mijloc 

Manastirea Barsana

Udatoriu la Surdesti